FAKANÁLLAL AZ ALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ELLEN

2018 január 30. Tóth Gábor

Az allergiák és intoleranciák hátterében gyakran étrendi okok állnak, vagy közvetlenül, vagy legalább közvetett módon. Tényleg ekkora szerepe lenne annak, hogy mit eszünk? 

 

Cikksorozatunk első részében az allergiák és érzékenységek előfordulási gyakoriságával, valamint a főbb okaival foglalkoztunk, ITT elolvashatod! 

 

Jelentős az étrend szerepe

 

Fontos az okok között kiemelni az életmód, ezen belül is az étrend szerepét. Az újabb kutatási eredmények szerint befolyásoló tényezők lehetnek például: ♣ Az anyatejes táplálás ideje

♣ A kisgyermekkori és kamaszkori étrend

♣ A bélflóra egyensúlya

♣ Az immunrendszer stabil működését biztosító számos vitamin és nyomelem beviteli mennyisége –

 természetesen a genetikai háttér mellett. Az allergiákra való hajlam anyai ágon öröklődik nagyobb eséllyel.

 

A modern étrendi modellek hatásai

 

Az elmúlt évtizedekben az új típusú élelmiszerek fogyasztása megváltoztatta az úgynevezett tranzitidőt (az ételek haladási idejét a tápcsatornában), így az egyes élelmiszerek bélfallal való kontakt-idejét is. Miért lényeges ez? Mert a rosthiányos élelmek miatt hosszabb ideig tartózkodnak az emésztendő molekulák (kiemelten fehérjék) és a salakanyagok a bélrendszerben, ami újabb kockázatokat teremtett.

 

Ezen felül a nassolás, vagyis az étkezések közötti időintervallumok szűkülése, valamint az ételtársítások mind módosítják a belső egyensúlyt, így allergén jellegű bomlástermékek képződhetnek, amelyek allergiák és intoleranciák feltételezett kiváltói lehetnek.

 

Az allergiát sok esetben nem lehet kizárólag helyes és tudatos táplálkozással orvosolni, de a megfelelő és személyre szabott diéta a tünetek enyhítését (pl. asztma esetén) vagy tünetmentességet (táplálék allergiáknál) eredményezhet!

 

Tisztázás és megoldások

 

Mindenekelőtt tisztázni kell az allergia fennállását és – amennyire lehet – a pontos okait is. (Például élelmiszer, adalékanyag, gyógyszer, pollenek, stb.) Milyen fontos szempontjaink lehetnek az étrend összeállításakor? 

  • Az immunrendszer megerősítése
  • Az allergén komponensek, valamint a tünetet egyelőre nem okozó, feltételezett allergének kiiktatása
  • Keresztreakcióban esetlegesen részt vevő élelmiszerek csökkentése, ill. elhagyása
  • Lehetőleg minél frissebb készételek és kémiai szennyeződésekben, valamint adalékanyagokban szegény élelmek fogyasztása. Ennek érdekében pedig a vitaminokban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldséglevek és aszalványok nagyobb mérvű beiktatása, továbbá a szója, a fehérjében gazdag állati termékek (hús, tej és tejtermékek, tojás, hal), és bizonyos növényi élelmek (pl. paradicsom, banán, mogyoró, petrezselyem, zeller, eper, stb.) fogyasztásának átgondolása javasolható.
 

Szívesen olvasnál róla bővebben, hogy az egyes allergiák estén milyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendből? Kattints IDE cikksorozatunk következő részéhez! 

 

 ◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek