
A CSICSÓKA-CSODA
A csicsókát viszonylag kevesen ismerik és használják, inkább csak a diétázók körében elterjedt. Pedig igazán különleges növény nem csak a fogyókúra szempontjából! Jelentős értékét a benne található inulinnak köszönheti.
Kiemelkedő hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt évtizedekben. Érdemes felsorolni, hogy miért érdemes fogyasztani, szinte valódi gyógyszer:
♥ Szív- és érvédő hatása van, amely a káros LDL szintet csökkenti, de a “védő” HDL szintet növeli
♥ Erősíti az immunrendszert ♥ Fokozza az idegi stabilitást ♥ Serkenti az emésztést és helyreállítja a bélflórát (prebiotikus) ♥ Májvédő és méregtelenítő funkciója van ♥ Segíti a súlycsökkenést, mivel teltségérzést kelt – tehát ezért kedvelik a diétázók, sokan krumpli helyett fogyasztják mindenféle formában ♥ Segít beállítani a vércukorszintet ♥ Előnyös a köszvény és húgysavalapú vesekövek megelőzéséhez ♥ Oxidáció-gátló hatással bír ♥ Gyermekek és fiatalok számára a stabil energiaszolgáltatást segíti ♥ Az idősebbek testi újjáépülését, erősítését támogatja ♥ Sportolók edzés alatti állóképességét is fenntartja az étrendhez kismértékben adott reszelt vagy sült csicsóka.Adott mennyiségi határig (30-90 g csicsóka) hasznosítása nem igényel inzulint a szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga (pl, káposztához reszelve), illetve cukorbetegek egyik fő kiegészítő tápláléka lehet. Alkoholfüggőséget és iváskényszert kedvezően befolyásolja, az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti, Kaposvári Megyei Kórház).
A csicsókából szárítmány (őrlemény), chipsz és sűrítmény is gyártható, amelyekben az inulin koncentrálódik. Édeskés ízüket a fruktóz adja, emellett béta-karotin, B-vitaminok, ásványok és nyomelemek (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), élelmi rostok (pektin), fitokemikáliák, szerves savak találhatók a csicsókatermékekben.
Neked is van egy szuper és egészséges recepted a csicsókához? Küldd el nekünk!
◊◊◊
Vissza