A CSICSÓKA-CSODA

2018 január 30. Tóth Gábor

A csicsókát viszonylag kevesen ismerik és használják, inkább csak a diétázók körében elterjedt. Pedig igazán különleges növény nem csak a fogyókúra szempontjából! Jelentős értékét a benne található inulinnak köszönheti.

 

Kiemelkedő hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt évtizedekben. Érdemes felsorolni, hogy miért érdemes fogyasztani, szinte valódi gyógyszer:

 

  Szív- és érvédő hatása van, amely a káros LDL szintet csökkenti, de a “védő” HDL szintet növeli

   Erősíti az immunrendszert     Fokozza az idegi stabilitást     Serkenti az emésztést és helyreállítja a bélflórát (prebiotikus)     Májvédő és méregtelenítő funkciója van    Segíti a súlycsökkenést, mivel teltségérzést kelt  – tehát ezért kedvelik a diétázók, sokan krumpli helyett fogyasztják mindenféle formában    Segít beállítani a vércukorszintet    Előnyös a köszvény és húgysavalapú vesekövek megelőzéséhez    Oxidáció-gátló hatással bír    Gyermekek és fiatalok számára a stabil energiaszolgáltatást segíti    Az idősebbek testi újjáépülését, erősítését támogatja    Sportolók edzés alatti állóképességét is fenntartja az étrendhez kismértékben adott reszelt vagy sült csicsóka.  

Adott mennyiségi határig (30-90 g csicsóka) hasznosítása nem igényel inzulint a szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga (pl, káposztához reszelve), illetve cukorbetegek egyik fő kiegészítő tápláléka lehet. Alkoholfüggőséget és iváskényszert kedvezően befolyásolja, az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti, Kaposvári Megyei Kórház).

 

A csicsókából szárítmány (őrlemény), chipsz és sűrítmény is gyártható, amelyekben az inulin koncentrálódik. Édeskés ízüket a fruktóz adja, emellett béta-karotin, B-vitaminok, ásványok és nyomelemek (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), élelmi rostok (pektin), fitokemikáliák, szerves savak találhatók a csicsókatermékekben.

 

Neked is van egy szuper és egészséges recepted a csicsókához? Küldd el nekünk! 

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza