RAJONGÁS ÖVEZTE VEGÁN FINOMSÁG: MIRI-FÉLE SÜTŐTÖKÖS CSICSERI CURRY

2019 január 16. Kovács Mirjana

Ez a recept pusztán a véletlen műve, ugyanis vöröslencse currynek indult, de végül mindenféle hozzávaló került bele, vöröslencsét kivéve. 😀  A végeredmény viszont annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek!

 

Hónapokkal ezelőtt vettem egy zacskó vöröslencsét, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen íze lehet, ugyanis korábban még sosem dolgoztam vele. Nem igazán tudtam eldönteni, milyen jellegű ételt készítsek belőle, ezért húztam-halasztottam az elkészítését. Egy nap azonban, amikor egy barátnőm jött hozzám látogatóba Berlinből, rávettem magam, hogy végre megfőzzem, és kipróbáljuk, milyen íze van.

 

Nem terveztem meg előre, hogy mit fogok hozzáadni a lencséhez, ezért csak azt használtam fel, amit éppen a spájzban találtam. Mivel volt otthon sütőtök, hagyma, répa, paradicsompüré és fűszerek, így ezek a hozzávalók ihlették meg ezt a receptet.

 

Először pároltam egy kis hagymát, majd hozzáadtam a fűszereket, répát, sütőtököt, és amikor nyúltam volna a polchoz a vöröslencséért, csodálkozva tapasztaltam, hogy ott aztán minden van, csak amit éppen vöröslencse nincs. Így hát főtt a fejem, hogy mi tévő legyek, mert mindenképpen valamilyen laktató fogást szerettem volna készíteni, de a répa-sütőtök kombináció önmagában nem igazán mondható annak. Körülnéztem, hogy mégis mit tehetnék bele a lencse helyett, és szerencsére találtam otthon egy konzerv csicseriborsót, így hát az került bele. És mennyire jó, hogy így történt, mert elképesztően finom étel készült belőle!

 

A barátnőm szó szerint odavolt érte. Rögtön el is kérte a receptet, de mivel minden hozzávalót csak érzésből dobáltam bele a fazékba, nem tudtam neki konkrétan elmondani, miből és hogyan készült. Viszont mivel nekem is nagyon ízlett, és azóta számtalanszor elkészítettem,  feljegyzetelem a hozzávalókat, hogy vele is, és veletek is megoszthassam.

 

Fogadjátok hát sok szeretettel a Miri-féle sütőtökös curry receptet, amit azért magamról neveztem el, mert ez száz százalékig a saját fejemből pattant ki, és amúgy sem tudtam neki ennél frappánsabb nevet kitalálni. 🙂 

 

Hozzávalók (kb. 3 adag) :

 

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

3 db közepes répa

4 bögre felkockázott sütőtök

500 g paradicsom püré

250 g főtt csicseriborsó

1 ½ ek curry por

1 ½ ek garam masala fűszerkeverék

½  tk őrölt fehérbors

1 tk őrölt gyömbér

¼ tk cayenne bors

2 tk szárított metélőhagyma

1 tk só (ízlés szerint lehet több/kevesebb)

1 ½ ek datrolya szirup (vagy bármilyen más édesítő)

½ bögre növényi tej

 

Elkészítés:

 

1. A hagymát és fokhagymát kockázzuk fel, helyezzük egy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük üvegesre.

 

2. A répát hosszában vágjuk négybe, szeleteljük fel vékonyra, majd adjuk hozzá a hagymához. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

 

3. Adjuk hozzá a fűszereket, a sót, valamint eritritet és keverjük el.

 

4. Amíg fő a répa és a hagyma, kockázzuk fel a sütőtököt apróra, majd ezt is adjuk hozzá. Öntsük bele a paradicsompürét, és ha nem lepi el teljesen, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet.

 

5. Fedő alatt főzzük alacsony-közepes hőfokon addig, míg a sütőtök teljesen megpuhul. Akkor jó, ha teljesen szétesik, amikor kevergetjük. Így sűrítjük be a levét.

 

6. Adjuk hozzá a csicseriborsót, valamint a növényi tejet. Főzzük még pár percig, és amint újra forrni kezd, zárjuk le.

 

Ehetjük magában is, vagy akár tálalhatjuk barnarizzsel, bulgurral, így még laktatóbb lesz.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂 

 

Ha tetszett ez a recept, próbáld ki Miri másik finomságát, amit szintén egy vendégének készített, és sikert aratott vele:

 

VENDÉGVÁRÓ VEGÁN EBÉD, SZUPER FEHÉRJEFORRÁS: EGÉSZBEN SÜLT LENCSEFASÍRT

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!