VENDÉGVÁRÓ VEGÁN EBÉD, SZUPER FEHÉRJEFORRÁS: EGÉSZBEN SÜLT LENCSEFASÍRT

2018 szeptember 20. Kovács Mirjana

Ezt a receptet akkor alkottam meg, amikor vendégségbe jött hozzám egy kedves ismerősöm, aki távol áll a növényi alapú étrendtől, mégis olyan fogással szerettem volna kedveskedni neki, ami ízben, állagban és tápanyag-összetételben olyannyira kielégítő, hogy fel sem tűnik a hús „hiánya” az ételből. Őszintén mondhatom, hogy sikert arattam vele! Nagyon finom, laktató, valamint kiváló fehérjeforrás.

 

Ezt a fasírtot általában előre el szoktam készíteni, majd hűtőben tárolom, és hidegen fogyasztom  friss salátával, karfiolpürével, burgonyapürével, vagy amivel  éppen jól esik.

 

A házi ketchupot nem csak ehhez a recepthez ajánlom, hanem bármilyen ételhez kiváló, amihez boltban vásárolt verziót használnánk. Az elkészítése roppant egyszerű, mindössze egy turmixgép kell hozzá, amellyel 1 perc alatt egészséges, hozzáadott cukormentes, tartósítószermentes ketchupot készíthetünk. Az alábbi receptből kicsit nagyobb mennyiség készül, mint amennyi a fasírthoz szükséges, úgyhogy a maradékot érdemes hűtőben tárolni, valamint egy héten belül elfogyasztani.

 

Házi ketchup

 

360 g sűrített paradicsom

2 db kimagozott datolya

2,5 ek almaecet

¼ tk fokhagyma por

1 tk szárított oregánó

Helyezzük a hozzávalókat egy turmixgépbe és turmixoljuk krémesre.

 

Lencsefasírt

 

1 db kápiapaprika

1 db közepes vöröshagyma

1 szár angolzeller

2 db répa

7-8 közepes fej csiperkegomba

3 gerezd fokhagyma

1 ek szójaszósz

2 bögre főtt lencse

3 ek házi ketchup

2 ek szójaszósz

1 tk szárított kakukkfű

¼ tk őrölt feketebors

1 bögre zabpehelyliszt

2 ek őrölt lenmag

 

 

1. A zöldségeket aprítsuk nagyobb darabokra, majd helyezzük őket egy késes aprítóra, és aprítsuk rizsszem nagyságúra. Ezután egy nagy tálban keverjük össze az összes többi hozzávalóval. Hagyjuk állni kb. fél órát, hogy jobban összeálljon a massza.

 

2. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, majd béleljünk ki egy tepsit szilikon sütőlappal vagy sütőpapírral. Halmozzuk rá a lencsét, és formázzuk négyszög alakúra.

 

Coming Soon
Total Votes : 80

 

3. Süssük 40 percig, majd vegyük ki a sütőből, és egy spatula segítségével kenjük be az oldalait a házi ketchuppal. Ezután helyezzük vissza a sütőbe és süssük még 15 percig légkeveréses fokozaton. Akkor jó, ha a ketchup teljesen rásül a fasírtra, és már nem kenődik, amikor hozzáérünk.

 

4. Tálalhatjuk rögtön, vagy pedig megvárhatjuk, amíg kihűl, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

 

 

Ha szereted a lencsét, próbáld ki Miri másik isteni receptjét is:

 

EZT EDD EBÉDRE, HA KICSATTANÓ EGÉSZSÉGET AKARSZ!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek