VEGÁNOKNAK SZERETETTEL: OLAJMENTES SAJTSZÓSZ RECEPT

2018 augusztus 28. Kovács Mirjana

Sokaktól hallom azt, hogy a húsról viszonylag könnyedén lemondanak, a sajtokról azonban már annál nehezebben. Pedig az egészségünk szempontjából a sajtfogyasztás ugyanannyira káros, mint a húsfogyasztás. Azon túl, hogy a laktózt sokak szervezete nehezen tudja lebontani, a sajtok rendkívül magas zsírtartalommal rendelkeznek (még a light sajtok is!), ami ma már bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy alacsony zsírtartalmú, teljes értékű, növényi alapú étrenddel bizonyítottan megelőzhetőek vagy akár visszafordíthatóak az imént említett betegségek, valamint nagyban elősegíti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet, és még sorolhatnám.

 

A sajtos tésztát azonban ki ne szeretné? Nemcsak hogy nagyon finom, de a rohanós hétköznapokon praktikus fogás is, hiszen villámgyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára. Pontosan ugyanilyen gyorsan elkészíthetjük pusztán zöldségekből, amely ezáltal szuperegészséges, és kimondottan jót is tesz a szervezetünknek. A megfelelő fűszerek kombinációjával pedig könnyedén megtéveszthetjük vele még a legnagyobb sajtimádókat is.

 

Hozzávalók:

 

5-6 rózsa karfiol

1 db kisebb répa, felkarikázva

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

½ – 1 bögre sörélesztő pehely*

csipet őrölt fűszerkömény

csipet őrölt fehérbors

½ tk fokhagyma por

½ tk szárított zsálya

¼ tk kurkuma por

5-6 db friss bazsalikomlevél (vagy ½ tk szárított bazsalikom)

1 ek Tamari szósz (vagy szójaszósz)

 

Elkészítés:

 

1. A zöldségeket helyezzük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük kb. 10-12 percig.

 

2. Ezután tegyük a zöldségeket egy turmixgépbe, öntsünk rá kb. másfél bögrényit abból a léből, amiben megfőztük, valamint adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. Turmixoljuk addig, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Ha túl sűrűnek találjuk, evőkanalanként adagolhatunk hozzá még egy kis levet.

 

3. Tálaljuk teljes kiőrlésű tésztával, vagy akár spirálozott, nyers cukkinivel.

 

*A sörélesztőpehely igen kedvelt ételízesítő a vegánok körében. Szórhatjuk salátára, ízesíthetünk vele szószokat, egytálételeket, stb. Íze hasonlít a sajtéra, így minél több sörélesztő pelyhet használunk ebben a receptben, annál jobban fog hasonlítani a valódi sajtszószra!

Jó étvágyat kívánok hozzá!  

 

Ha többet szeretnél tudni a tésztákról, olvasd el ezt a cikket:

 

MÁR A CUKORBETEGEK ÉS DIÉTÁZÓK IS EHETNEK TÉSZTÁT ÉS LISZTESÁRUKAT!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek