SÜTÉSMENTES VEGÁN ALMÁS PITE – mindenki szereti!

2018 augusztus 17. Kovács Mirjana

Az almás pite mindig is nagy kedvencem volt. A finom, omlós tészta és a már messziről illatozó fahéjas-almás töltelék kombinációja verhetetlen! És hogy mindezt – a diétámba illeszthetően – bűntudat nélkül ehessem, kikísérleteztem egy szuper egyszerű, csupa egészséges hozzávalóból készült, kizárólag természetes cukrot tartalmazó, sütésmentes almás pite receptet, amely egy 30 fős családi összejövetelen debütált először. Egytől-egyig mindenkinek nagyon ízlett, ezért úgy döntöttem, megosztom a receptet veletek is.

 

Ez a sütemény egy igazi vitamin- és fehérjebomba. Mivel a pitét nem helyezzük sütőbe, az almában található összes értékes vitamin megmarad benne, ezen túl pedig a tésztához felhasznált főtt csicseriborsónak köszönhetően jelentős növényi fehérjetartalommal is rendelkezik. Telis-tele van értékes tápanyagokkal, így nemcsak hogy bűntudat nélkül ehetjük, de még kimondottan jót is teszünk vele a szervezetünknek. Úgyhogy ne habozz, falatozz belőle bátran!

 

Hozzávalók (40cm X 24cm-es tepsihez)

 

A tésztához:

315 g zabpehelyliszt*

300 g főtt csicseriborsó

375 g kimagozott datolya

375 ml víz

 

*A zabpehelylisztet házilag is elkészíthetjük egész zabpehelyből. Ehhez mindössze helyezzük a zabpelyhet turmixgépbe és őröljük lisztté. Gluténérzékenyek készíthetik gluténmentes zabpelyből vagy hajdinalisztből is. 

 

A töltelékhez:

3 kg alma (héjával együtt)

3 db érett banán

2 ek őrölt lenmag

2 ek útifűmaghéj

3 ek őrölt fahéj

   

Elkészítés módja:

 

1. Először hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, majd reszeljük le nagy lyukú reszelővel. A lereszelt almát helyezzük egy nagy szűrőbe vagy edénybe, és hagyjuk állni, amíg a tésztát elkészítjük, hogy addig minél több levet engedjen.

 

2. A tésztához helyezzük a főtt csicseriborsót, a zabpelyhet és a datolyát egy késes aprítóba, és addig aprítsuk, amíg a tészta el nem kezd összetapadni. Ekkor adjuk hozzá a vizet, és aprítsuk tovább addig, amíg egy homogén masszát kapunk. Ha kicsi az aprítógépünk, akkor 3-4 részletben is belehelyezhetjük a hozzávalókat, majd a végén kézzel gyúrjuk össze. Hagyjuk kb. fél órát pihentetni, ez idő alatt a zabpehely magába szívja a nedvességet, és könnyebb lesz vele dolgozni.

 

3. A töltelékhez nyomkodjuk ki kézzel az alma levét, amennyire csak tudjuk, majd tegyük egy nagy tálba. A levére nem lesz szükségünk, azt nyugodtan megihatjuk. 🙂 Ezután villával törjük össze a banánokat, majd keverjük hozzá az almához a fahéjjal, lenmaggal és útifűmaghéjjal együtt.

 

4. A tészta kétharmadát nyújtsuk ki kb. akkorára, amekkora a tepsi, és helyezzük bele a tepsibe. Nem szükséges sütőpapírt tenni alá, így is könnyesén ki lehet majd szedni (olajat/zsírt/vajat semmiképpen ne használjunk a tepsi kikenéséhez). A maradék masszából pedig a rácsokat fogjuk elkészíteni a sütemény tetejére.

  5. A tölteléket kanalazzuk rá a tésztára és simítsuk el egy spatula segítségével.   6. Végül a maradék tésztából sodorjunk rácsokat, és átlósan helyezzük rá a töltelék tetejére.  

Tálalás előtt hagyjuk legalább fél órát pihentetni hűtőben. Ez idő alatt a lenmag és az útifűmaghéj megszívja magát a nedvességgel, és így könnyedén szeletelhető lesz. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

 

Tetszett ez a recept? Akkor érdemes lesz elolvasnod Miri másik ínycsiklandozó süteményét is:

 
NYERS VEGÁN ŐSZIBARACK PITE – MEGKÓSTOLNÁD?
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek