CSUPA CSOKIS CSODA MUFFIN – pofonegyszerű sütirecept

2018 augusztus 14. Ételem.hu

Nagyon szeretem az olyan recepteket, melyekhez nem kell konyhatündérnek lenni, hanem gyorsan és egyszerűen összeállíthatom őket bármikor, amikor szükség van rájuk. Sarktíva, kétféle embertípus létezik: az egyikük imád főzni, és gasztronómiai csodaként polipszámú karral zsonglőrködik a tűzhely mellett. Míg a másikuk nem szívesen nyitja ki a konyhaajtót, és fantasztikus étkek helyett kétes sikerű étkek kerülnek ki a kezeik közül. Nos, ezt a receptet akkor is bevállalhatod, ha az utóbbi csoportba tartozol.

 

Az édességeket és a csokoládét a legtöbben szeretik. Bár Bio Gabi szerint a csoki és a kakaó nem  túl egészséges, azért néha vendégváróba, vagy a családunk megörvendeztetésére talán tehetünk kivételt 🙂 Így teszek én is, és akkor készítem el ezt a sütit, ha vendégségbe megyünk vagy ők jönnek, valamint ha a lányaim már nagyon kérik, hogy süssünk muffint. (Ez jó hír, mert az aranyos forma mögött sokkal kisebb munka van, mint mondjuk egy piskóta esetén.)

 

Mivel az összetevői jól variálhatóak, elkészíthetjük diétás, gluténmentes, laktózmentes és vegán változatban is igény szerint.

 

Hozzávalók (12 db-hoz, 1 adaghoz):

        

20 dkg kókuszzsír (vagy igény szerint picit kevesebb)

6 ek. zsírszegény kakaópor

1 bögre barna cukor, vagy 1/4 bögre Negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő (eritritből és steviából)

1 tábla durvára tört keserű csoki (lehetőleg cukormentes, de ki is hagyható a receptből, mert enélkül is elég kakaós…)

1 bögre teljes őrlésű tönkölyliszt vagy gluténmentes lisztkeverék

2 teáskanál szódabikarbóna

2 marék durvára tört dió (tehetünk hozzá akár pluszban mandulát, kókuszreszeléket, stb.)

1 bögre tej (növényi is lehet, én zabtejet használok)

4 tojás / vagy 1 bögre almaszósz / vagy 4 evőkanál chia mag

   

Elkészítés módja:

 

1. Törjük össze a diót mozsárban! (Lehetőleg ne bolti diókeveréket használjunk, mert azok diótartalma alacsony, és sok esetben cukrozottak.)

 

2. Ha a kókuszzsír nem folyós állagú éppen (ez hőmérséklettől függ), akkor melegítsük fel.

 

3. Keverjünk össze minden hozzávalót egy nagy tálban. Lehetőleg sűrű, de még éppen csak folyékony állagot kapjunk. Ha nem ilyen, akkor adjunk hozzá egy pici lisztet vagy (növényi) tejet!

 

4. Hagyjuk állni 10-15 perig (chia mag használata esetén különösen fontos). Addig melegítsük elő a sütőt, valamint készítsük elő a muffin formákat. Lehetőleg ne eldobható papírosat, hanem egyenként használható szilikonformákat használjunk, ez sokkal környezetbarátabb megoldás!

 

5. Keverjük újra jól össze a masszát, majd öntsük vagy adagoljuk a formákba.

 

6. Süssük meg 200 fokon, kb. 30-40 percig, de villával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e, mint a piskótát.

 

Kellemes csemegézést hozzá!

  Tetszett ez a recept? Érdemes megnézned a másik egészséges muffin receptünket is az oldalon, katt ide:  
ENERGIA MUFFIN: EGÉSZSÉGES ÖSSZETEVŐK TITOKBAN

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek