SÓSAN ÉS GYORSAN – SZUPER RECEPTEK ROHANÓ VAGY KIMERÍTŐ IDŐSZAKOKRA (IS)

2018 május 9. Szökrönyös Katalin

Mindenki tudja, aki már próbálta: nem könnyű egészségesen táplálkozni, amikor éppen rohanunk, sok a dolgunk, vagy éppen nagy változások, esetleg lelki nehézségek vannak az életünkben. Ezért vegán szakácsunk, Kati hozott nektek néhány szuper, könnyedén és gyorsan elkészíthető receptet, amihez nem szükséges ezerféle bonyolult összetevő, valamint három óra (konyhában eltölteni kívánt) szabadidő.

 

Cikksorozatunk első részében Bio Gabi ismeretett meg minket a leghasznosabb tudnivalókkal, amiket stresszes életmód esetén érdemes megfogadnunk a táplálkozással kapcsolatosan. (Olvasd el ITT!) Valamint Kati két gyümölcsöző receptjét is megosztottuk veletek. (Kattins IDE, és nézd meg – próbáld ki!)

 

Az előre tervezés terén nekem is van még hová fejlődnöm: az ételkészítéseim legtöbbször pillanatnyi inspirációk szüleményei, cserébe viszont jól sikerülnek. 🙂 Persze gyakran előfordul, hogy eszembe jut egy régen készített finomság, vagy látok egy jó receptet és napokkal előtte rákészülök, de a „beszaladok a boltba, mert üres a hűtő” szindróma is jól ismert számomra. 😀

 

Ezért mindig tartok otthon zabpelyhet, magokat, aszalt gyümölcsöket, konzerv babféléket, vöröslencsét, tönkölylisztet és mirelit zöldségeket, gyümölcsöket, növényi tejet/ tejszínt, és növényi fehérje shake port, hogy ha gyorsan kell cselekedni, akkor kéznél legyen egy-két reformtermék.

 

Ezúttal a sós ízek kedvelőinek hoztam pár szuper receptet:

 

PIRÍTOTT NAPRAFORGÓS DIP / PÁSTÉTOM

 

½ csésze napraforgó enyhén pirítva

1 gerezd fokhagyma

1 cikk vöröshagyma

½-1dl víz

0,5 dl tetszőleges olaj

1 szelet piros pritamin paprika

½ mk. füstölt paprikapor

1ek. sörélesztő pehely

1 tk. citromlé

só ízlés szerint

 

A napraforgót száraz serpenyőben folytonos rázogatás, keverés mellett aranybarnára pirítjuk (ebből előre is gyárthatunk egy nagyobb adagot), majd krémesre turmixoljuk a többi hozzávalóval. Tetszőleges zöldség pálcikákkal (uborka, sáragarépa, angol zeller, karalábé, csicsóka) mártogatva fogyasztjuk, vagy ha kevesebb vizet használunk, akkor kenyérre kenhető pástétomot kapunk.

 

CURRYS VÖRÖSLENCSE RAGU HÁZI NAANNAL

 

1 vöröshagyma apróra vágva

2 ek. olaj és kevés víz

1 sárgarépa félkarikákra vágva

1 pritamin paprika kockákra vágva

1 csésze vöröslencse átmosva

tetszőleges curry paszta és só ízlés szerint

1 dl paradicsomlé

1 kis csokor friss korianderlevél apróra vágva

 

A vöröshagymát vizes olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, kevés vízzel felöntjük és 5 percig együtt pároljuk. Majd hozzáadjuk az átmosott vöröslencsét, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, vagy amíg megpuhul a lencse. Ezután hozzáadjuk a curry pasztát, sót és a paradicsomlevet és még néhány percig együtt főzzük, majd hozzákeverjük a a korianderlevelet és lekapcsoljuk. Tálalásig fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket. 

 

Párolt barnarizssel, vagy naanal fogyasszuk. Ha házi indiai lepénykenyeret (naan) szeretnénk sütni hozzá (abszolút ajánlom! 🙂 ), az sem bonyolult, viszonylag hamar elkészül, nézzétek csak:

 

 

HÁZI INDIAI LEPÉNYKENYÉR (NAAN)

 

1 csésze tönköly fehérliszt

1 csésze teljesőrlésű tönkölyliszt

¾ tk. sütőpor

4 tk. olaj

125 g szójajoghurt

kevés víz, vagy növényi tej, ha szükséges

 

A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, majd hozzákeverjük az olajat, joghurtot és puha tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, adunk hozzá még vizet vagy növényi tejet.

Ha kész a tészta, 8 egyenlő részre osztjuk és szilikon nyújtólapon vagy lisztezett deszkán sodrófa segítségével 1 cm vastag kerek lepényeket nyújtunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, olajjal megkenegetjük a tetejét és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!