EZÉRT ENNYIRE EGÉSZSÉGES A MEDVEHAGYMA – SZUPER RECEPT A CIKKBEN!

2018 április 5. Horzsa Krisztina

Március közepétől a dunántúli erdőkben, így a Mecsekben is gyönyörű egybefüggő zöld mező borítja az erdő talaját, és kellemes fokhagymás illat lengi be a területet. Ez a növény nem más, mint a medvehagyma. Kiskoromban a családommal sokat túráztunk a mecseki erdőben, előtte édesanyám mindig csomagolt vajas kenyeret, hogy majd ha elfáradtunk és megpihenünk, a kenyér közé medvehagymát téve meguzsonnázunk. Tehát a nevével ellentétben nem csak a medvék fogyaszthatják! 😀

 

A nevét onnan kapta, hogy a népi hiedelem szerint, amikor a medve a téli álmából felébredt, ezt a növényt látta meg először és fogyasztotta el, mely a maci gyomrára és bélrendszerére a hosszú téli alvás után jótékonyan hatott.

 

Kinézete, megjelenése egy kissé fényes világoszöld, hosszúkás levél, íze, illata a fokhagymához hasonló, ám a fokhagymához képest sokkal értékesebb tulajdonságokkal rendelkezik! (Nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirág levelével, hiszen az mérgező.)

             

Dietetikusként is örömmel ajánlom: Hiszen tavasszal fogyasztva igazi frissítő, tisztítja a gyomrot, a veséket, véralvadásgátló hatású, tehát csökkenti a trombózis kialakulásának kockázatát. Aki azonban véralvadásgátlót szed, annak oda kell figyelnie az elfogyasztott mennyiségre, hiszen a benne lévő magas K-vitamin tartalom elnyomhatja a gyógyszer hatását. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, valamint az Allicin vegyületének köszönhetően igazi természetes antibiotikum.

 

A hagymafélék idegrendszerre gyakorolt hatásuk révén – így a medvehagyma is – nyugtatóan hat, ezenkívül krónikus hasmenésre, de székrekedésre is egyaránt hatásos.  A medvehagymából készült bor az időseknek, akiknek elhurutosodás miatt légzési elégtelensége van, orvosság lehet. A krónikus köhögés esetén csökkenthető általa a légszomj, hiszen oldja a váladékot.

 
Coming Soon
 

Körülbelül májusig, a virágzásig szedhető az erre kijelölt helyeken, maximum 2 kg/fő/nap mennyiségben.  Vigyázzunk, hogy csak a levelét szedjük le, a gyökerét ne tépjük ki, hiszen úgy előbb-utóbb csökkeni fog az elérhető medvehagyma mennyisége.

 

Elkészítése igen sokrétű lehet, összeállíthatunk belőle főzeléket, levest, salátát vagy pestókat is.

 

Egy jó pestót nem szükséges a boltban beszerezni, hiszen otthon is könnyedén elkészíthetjük házi változatát. Mutatok is nektek egyet!

   

Medvehagyma pesto recept:

 

Hozzávalók:

 
  • Nagy csokor medvehagyma, kb. 15-20 dkg
  • 2-3 evőkanál napraforgó, vagy fenyőmag
  • bors
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg parmezán sajt
 

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk és üvegbe tesszük. Hűtőben akár 1-2 hónapig is eláll!

 

Felhasználható tészták ízesítésére, de grill zöldségek mellé is kínálhatjuk.

 

Jó étvágyat, jó egészséget hozzá!

 

◊◊◊

  Ha érdekel dietetikusunk cikke a hidegen sajtolt olajokról, akkor kattints ide:  
5 HIDEGEN SAJTOLT OLAJ, MELY JÓTÉKONYAN HAT A SZERVEZETEDRE!
 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek