PRÓBÁLD KI EZT AZ ÉDESEN TÖKÉLETES REGGELIT!

2018 február 15. Kovács Mirjana

A kása számomra a tökéletes reggeli, legyen akár tél vagy nyár, tavasz vagy ősz. Kellőképpen eltelít, így biztosan nem éhezem meg délig, és megadja az elengedhetetlen édes ízt, amitől máris vidáman indul a nap.  Elhoztam nektek egy könnyen elkészíthető, de tökéletesen finom és egészséges receptet! 

 

Készülhet zabból, quinoából, hajdinából, vagy akár kölesből. Szeretem váltogatni az alapanyagokat és összetevőket, így sosem tudom megunni. Ez a recept kölesből készül, amit manapság szinte bárhol könnyedén beszerezhetünk. Mivel egy kis településről származom, korábban minden „különlegesnek” számító alapanyagot interneten kellett megrendelnem vagy Budapesten beszereznem, manapság azonban a bioboltok és szupermarketek polcain kívül a sarki zöldségesnél is gyakran megtalálhatók.

 

A köles mintegy tízezer éves múltra tekint vissza. A Kárpát-medencében letelepedő magyarok termesztették is, így hazánkban is ismert, és gyakran fogyasztott gabona volt. Idővel azonban használata homályba merült, a civilizált országok konyháiból szinte teljes mértékben eltűnt, a fejletlen országokban azonban mai napig elengedhetetlen alapanyagnak számít.

 

Sosem felejtem el, amikor a főiskolán egyik kedvenc tanárnőm lelkendezett róla a falusi turizmus szemináriumon, én pedig azt sem tudtam mi fán terem, így rögtön Google segítségért folyamodtam. Azóta egyre többet olvashatunk róla, fantasztikus egészségre gyakorolt hatásainak köszönhetően kezd visszakerülni a köztudatba.

 

Miért jó számunkra a köles?

 

Azon túl, hogy gluténmentes és lúgos, rendkívül tápanyaggazdag gabona. A kölesben valójában szinte minden megvan, amire szervezetednek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok. Fogyasztása béltisztító hatású, segít a szervezetből kijuttatni a méreganyagokat, könnyű megemészteni, nem okoz gázképződést, mindemellett segít a vércukorszint és zsíranyagcsere szabályozásában, a megfelelő trigliceridszint fenntartásában – egészséges szív- és érrendszert eredményezve, továbbá megelőzi a fogszuvasodást, illetve szépíti a hajat, bőrt és körmöket. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

 

Gyümölcsös köleskása recept

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

½ bögre köles

1 ½ bögre víz

¼ bögre kókusztej (helyettesíthető bármilyen növényi tejjel)

1 tk vanília kivonat

csipet fahéj

1 ½ ek eritrit (helyettesíthető bármilyen édesítővel)

 

A kölest jól átmossuk, leszűrjük, majd feltesszük a vízzel főni. 15 perc elteltével a köles már majdnem teljesen megpuhul, ekkor hozzáadjuk a kókusztejet, édesítőt, vaníliát, valamint fahéjat, és még 1-2 percig kavargatjuk, míg krémes állaga nem lesz. Öntsük egy tálba, és kínáljuk friss gyümölcsökkel. Jelen esetben én banánt és gránátalmát használtam.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Kapcsolódó cikkek